Ana içeriğe atla

Nitelikli

Anadolu’da bir Selçuklu şehri “ULUBORLU”

  Uluborlu ilçesinin kuzeyinde Dinar, doğusunda Senirkent, güneyinde Atabey, Gönen ve batısında da Keçiborlu bulunmaktadır. Uluborlu önceleri Toros Dağları’nın uzantısı olan Kapı Dağı’nın eteklerinde  kurulmuş, 1950 yılından sonra da şimdiki bulunduğu Uluborlu Ovasına taşınmıştır. Uluborlu’nun güneyinde Kapı Dağı ve bunun uzantısı olan Yuvaçça Yaylası, batısında Şalgamlık Tepesi,  kuzeyinde Kılıçlayan Dağlar bulunmaktadır. İlçenin doğusu açık olup Senirkent  Ovasına uzanmaktadır. Uluborlu ilçesi, coğrafya olarak Akdeniz Bölgesi’nde bulunmasına rağmen  tam bir Akdeniz iklimi özelliklerini taşımamaktadır. Göller Bölgesi ikliminin karakteristik  özelliklerinden olan, ilkbaharı kısa, sonbaharı ve kışı diğer mevsimlere göre biraz daha uzun olan bir  iklim özelliği taşır. Yazları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve yağışlıdır.     Uluborlu, tarih öncesi devirlerden beri çeşitli medeniyetlerin hüküm sürdüğü yörede yer almaktadır. Ulubo...

ULUBORLU’da Türk Sakurası “KİRAZ”


    Uluborlu ilçesi Akdeniz Bölgesi’nin Antalya Bölümü’nün Göller Yöresinde bulunur. Yönetim olarak Isparta ili sınırları içerisindedir. Yörenin iklim özellikleri, Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında geçiş özelliği göstermektedir. Nitekim Uluborlu’nun yıllık ortalama sıcaklığı 11,7 oC ve yıllık ortalama yağış miktarı ise 644 mm’dir.
Bu araştırmada Uluborlu ilçesinde kiraz ziraatı incelenmiştir. Son otuz yılda ilçedeki tarımsal faaliyetlerde yaşanan gelişmeler yörenin bölgedeki ekonomik fonksiyonunu artırmıştır. Kiraz ziraatı; yer şekilleri, iklim, toprak ve su gibi doğal ortam koşullarının etkisi altındadır. Bu koşullara; arazinin mülkiyet durumu, tarımsal kültür, sulama, ulaşım ve pazarlama gibi beşeri faktörleri de eklemek gerekir.
     Uluborlu ilçesinde 17 tür kiraz yetiştirilmektedir. Ancak bunlar içerisinde “Ziraat 0900” adı verilen kiraz türünün üretimi diğerlerine göre daha yaygın olarak yapılmaktadır. Dünyada Türk kirazı olarak tanınan bu kiraz en çok ihraç edilen türdür.   
     Uluborlu ilçesinde 2006 yılında 6050 ton kiraz üretilmiştir. Bu kirazın 4850 tonu ihraç edilmiştir.
İlçedeki kiraz ziraatından daha fazla gelir elde edebilmek için; mevcut soğuk hava depolarının sayı ve kapasiteleri artırılmalı, ilçenin ana karayolu bağlantısı güçlendirilmeli, demiryolu bağlantısı sağlanmalı ve Antalya havalimanına bağlantısı güçlendirilmelidir
      İlçedeki geleneksel hale dönüştürülen Kiraz Şenlikleri uluslararası boyuta taşınmalı ve kirazın dünyaya tanıtımı hızlandırılmalıdır.
    Yöredeki kiraz üreticileri; zirai bakım, üretim ve pazarlama konularında gerekli atılımları yapmalıdırlar. Bu konuda yöredeki üreticiler tarımsal kalkınma kooperatiflerinde aktif olarak görev almalı ve bu kooperatifler pazarlama, rekabet ve ihracat alanlarında da faaliyetlerini geliştirmelidir.

 
 

Yorumlar

Popüler Yayınlar